18 Şubat 2017 Cumartesi

PUAN TOPLAMAK

Şunu bir defa iyi bilmeliyiz ki, müslüman amacı puan toplayan hedefi prenses olan bir Süper Mario değildir. peki müslüman  her işini bonus endeksli yapan bir oyuncu değilse;
1. Yaptığı her işi bilinçli yapan,
2. Çıkar amacı gütmeyen,
3. Her işini ihlasli bir şekilde sadece ama sadece rıza-ı ilahiyi gözeten bir beşer midir? Nedir bakalım:
Müslüman yaptığı işi bilinçli yapar: Çünkü müslüman düşünce ve aksiyon adamıdır. Bilinçsizce hareket etmek ‘müslüman sıfatı’ değildir. Konuşması erdem susmasi tefekkürdur. Yaptığı hareketi desinler diye değil akıl mantık süzgecinden geçirir öyle hareket eder. Geçmişi iyi yorumlayip geleceğe sağlam adım atmasıyla biliriz ki müslüman metot insanıdır. Efendimiz  -sallâllâhu aleyhi ve sellem- :"müslüman bir delikten iki defa isirilmaz" der. Demek ki hatalardan ders çıkaran, geçmişi iyi yorumlayan adamdır..Spontane yaşayamaz, akışına bırakamaz, ( ‘aman ne olursa olsun’ diyemez) akışına bırakmışsa oda belli bir planla akması lazımdır ki müslüman sıfatı taşısın. Dedik ya  metot insanıdır müslüman. Attığı adımı bile bir metotla attı mı işte o zaman bir aksiyon adamı oluverir. Çünkü attığı adımın hedefi vardır hedefe varmak metot o süreç aksiyon ister.
Çıkar amacı gütmez: Müslüman çıkar insanı mıdır? Yaptığı işin sonucunda maddi kazanç bekleyen insanı mıdır? Kestirmeden soralım cennet veya huri için mı her şey? Evet bu sorunun net bir cevabı vardır. Ne için yapıyorsak onun kuluyuz. Bir işi makam mevki için yapıyorsak makamın kulu, para için yapıyorsak paranın kulu, cennet-huri için yapıyorsak onların kuluyuz. Yunus Emre’nin deyimi ile “cennet cennet dedikleri bir kaç melek bir kaç huri isteyene ver onları bana seni gerek seni....” İşte gaye bu olunca, amaç bu olunca o gün olduk diyebiliriz zaten.
Her işte ihlas: aslında mevzunun özü bu samimi mıyız? Allah bizden razı mı? Kıldığımız namaz, tuttuğumuz oruç işlediğimiz her sevabı bonus toplamak için mı yapıyoruz. Bonus toplamak için sevap isliyor ve ibadet ediyorsak ona müslüman değil "süper mario" denir. Serdar TUNCER’in şu dizeleri aslında tüm konunun özeti gibi:
"Günahtı sevaptı bunlar boş hesap,
Ne iş yaparsan Allah için yap,
Avamın işidir bu hesap kitap,
Aşıklar kâr zarar gütmez kurbanım...

Vesselam 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder